Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Een carport bouwen

Een houten carport bouwen is goed te doen voor handige klussers. Het belangrijkste is dat u de juiste materialen en gereedschappen in huis heeft. Bovendien is een goed begin het halve werk. Bereid u daarom goed voor door onder andere deze blog te lezen. Zo krijgt u een overzicht van alles waar u rekening mee moet houden en wat er stap voor stap moet gebeuren.

Een groot voordeel: het hout en de ijzerwaren voor het bouwen van uw carport bestelt u allemaal online en zeer voordelig bij De Houtboer. Wij zorgen dat uw bestelling zo snel mogelijk geleverd wordt, zodat u kunt beginnen met het bouwen van uw carport.

Wat is een carport?

Voordat we inzichtelijk maken waar u allemaal rekening mee moet houden bij het bouwen van een carport en een praktisch stappenplan hiervoor geven, is het goed om te weten wat een carport nu precies is. Dit is een overdekte structuur die is ontworpen om voertuigen, zoals auto's, motoren of fietsen, te beschermen tegen weersinvloeden en omgevingsfactoren. In tegenstelling tot een garage heeft een carport meestal open zijkanten en biedt het dak beschutting tegen regen, sneeuw, zon en andere weersomstandigheden. Een carport kan aan een bestaand gebouw worden bevestigd of als een vrijstaande structuur worden gebouwd.

Houd hier rekening mee wanneer u een carport gaat bouwen

Voordat u ook maar iets gaat doen is het belangrijk om goed na te denken over het ontwerp en de planning. Denk bijvoorbeeld na over het aantal voertuigen dat u wilt onderbrengen, de hoogte van de carport en waar u deze wilt plaatsen. Wat is bijvoorbeeld de afstand tot de ingang van uw huis? En hoe groot zijn de voertuigen die u wilt onderbrengen? Het zou natuurlijk heel vervelend zijn wanneer de carport net te laag is voor uw auto, camper of caravan.

Afhankelijk van de grootte en locatie van de carport kunnen vergunningen vereist zijn. Controleer daarom goed de regelgeving van uw gemeente. Wanneer u een bouwvergunning nodig heeft, is het verstandig om deze tijdig aan te vragen.

Voor het bouwen van een carport heeft u een stevige en stabiele fundering nodig. Dit kan bestaan uit betonnen poeren, platen of funderingspalen. Denk ook goed na over de overige materialen, zoals de dakbedekking, regenafvoer en eventuele extra afwerking. Extra functies zoals verlichting of opbergmogelijkheden leveren comfort en gemak en zijn vaak meer dan de moeite waard. Zorg er ook voor dat u tijdig al uw materialen in huis haalt. Het is erg vervelend om tijdens het bouwen erachter te komen dat u te weinig schroeven in huis heeft of net niet genoeg hout.

Waar u rekening mee moet houden:

  • Ontwerp en planning
  • Vergunningen en regelgeving
  • Solide fundering
  • Dak
  • Afwerking
  • Materialen

Dit heeft u nodig bij het bouwen van een carport:

  • Accuboor met bitje (Torx)
  • Haakse hoek of winkelhaak
  • Tuinschep
  • Waterpas
  • Potlood
  • Uitzet-touw
  • Hamer
  • Houtzaag
  • Rolmaat (lang genoeg!)
  • Tuintrap of ladder

Stappenplan voor het bouwen van een carport

De eerste stappen zijn in principe het ontwerp en de planning samen met de vergunningen en regelgeving. Vervolgens begint het echte werk.

Stap 1: hoekpalen uitmeten en ingraven

Om de positie van de palen te bepalen kunt u de 3-4-5 hoek regel toepassen. Zo krijgt u altijd een haakse hoek! Dit werkt als volgt: de rechte zijden zijn 3 en 4 meter waarbij de schuine zijde dan exact 5 meter moet zijn. Graaf dan met een schep gaten van 80 tot 90 centimeter diep. De hoekpalen kunt u in principe zo in de grond zetten, maar bij een wat zachte ondergrond is het raadzaam om het gat op te vullen met snelbeton. Het kan helpen om schuine schoorlatten te gebruiken om de paal op zijn plaats en waterpas te houden. Een andere optie is om betonpoeren te gebruiken voor de hoekpalen.

Stap 2: hoekpalen plaatsen

Houd met het plaatsen van de hoekpalen rekening met het afschot. Wanneer alle palen, links en rechts, op dezelfde hoogte staan zal er geen goede afwatering zijn. Uiteraard moeten alle palen aan de linkerkant (of rechter) wel dezelfde hoogte hebben. De andere kant moet een aantal centimeters hoger zijn. Hoeveel precies is afhankelijk van het formaat van uw carport. Een stelregel is één tot maximaal twee centimeter per strekkende meter.

Stap 3: horizontale balken (liggers) plaatsen

Wanneer alle palen stevig en waterpas staan kunt u de horizontale balken monteren. Het plaatsen van de liggers is een zware klus en kan het beste met zijn tweeën uitgevoerd worden. De liggers zet u vast met stalen verbindingshoeken en schoren. Deze combinatie zorgt voor een goede stijfheid van uw bouwwerk. De verbindingshoek houdt de balk op zijn plek en de schoren dragen het gewicht.

Stap 4: dakconstructie maken

Wanneer de liggers geplaatst zijn kunt u beginnen met het dak. De dakconstructie bestaat uit meerdere dwarsbalken die op de horizontale balken komen te liggen. Zorg er voor dat er om de circa 40 centimeter een dwarsbalk komt te liggen. Op dit raamwerk komt vervolgens de dakbedekking te liggen.

Stap 5: aftimmeren

Het raamwerk van de dakconstructie kan nu dichtgemaakt worden, dit wordt ook wel dakbeschot genoemd. Hiervoor kunt u planken of plaatmateriaal zoals OSB gebruiken. Om het dak verder af te timmeren is het slim om boeidelen te bevestigen, hiermee wordt het dak rondom mooi afgewerkt. Bovendien zorgt deze dakrand ervoor dat regen minder snel inwaait. Rabatdelen zijn hiervoor uitstekend te gebruiken.

Stap 6: afwerken

Wanneer de carport staat en het dakbeschot ligt, kunt u het dak bedekken naar wens. Bitumen dakbedekking is het populairst en meest gangbaar voor een carport. Dan is het nog zaak om het hout te beschermen. Gebruik hiervoor beits, olie of verf. Wanneer u behandeld hout gebruikt voor het bouwen van uw carport, hoeft u dit niet nogmaals te schilderen. Vergeet ook het monteren van de dakgoot en eventuele verlichting niet.

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen, blog en meer.