Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Filter

Gipsplaten

41 producten

Gipsplaten

Gaat u verbouwen? Grote kans dat u gipsplaten nodig heeft. Bijvoorbeeld voor grote projecten zoals het verbouwen van een badkamer, maar ook voor kleinere projecten zoals het plaatsen van een scheidingswand kunt u deze platen gebruiken. Een gipsplaat is relatief gemakkelijk te plaatsen en zorgt voor een snel en strak resultaat. Deze platen van gips zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en afmetingen. Denk bijvoorbeeld aan gipsplaten met een afgeschuinde kant, speciale stucplaten of platen met gipsvezel.

Bouwen met gipsplaten

Voor een wand en plafond worden gipsplaten verreweg het meeste gebruikt. Het is een plaatmateriaal waarmee elke klusser wel uit de voeten kan. Bouwen met gipsplaten is niet heel moeilijk. De standaard gipsplaat herkent u aan het witte, soms lichtgrijze, karton aan de buitenkant en de ronde kant. Aan de kopse kanten ziet u duidelijk de kern van gips. De gipsdichtheid heeft invloed op de geluidsisolatie, brandwerendheid en hoe stootvast een gipsplaat is. Daarnaast zijn er nog andere factoren die invloed hebben op de toepassing van een plaat. We zetten de verschillende soorten gipsplaten hieronder voor u op een rij:

  • Wit (grijs) karton: voor plafonds en wanden.
  • Groen karton: voor vochtige ruimtes.
  • Blauw karton: zeer stootvast, ideaal voor in een ziekenhuis of op school.
  • Roze karton: brandwerend.
  • Bruin karton: ideaal om direct op te stucen.

Gipsplaten voor in de badkamer

De groene gipsplaten zorgen ervoor dat u met een gerust hart aan de klus kunt in uw toilet, badkamer of keuken. Deze platen kunt u precies zo verwerken als elke andere gipsplaat. Het verschil is echter de waterwerende functie. Voor natte ruimtes, rondom douches, baden en keukens, zijn er ook speciale tegelplaten verkrijgbaar. Deze platen bevatten toevoegingen waardoor schimmelgroei geen kans krijgt. Bekijk ons assortiment om erachter te komen welke gipsplaat het meest geschikt is voor uw project is. Het is ook altijd mogelijk om contact met ons op te nemen voor professioneel advies!

Welke gipsplaten voor uw plafond?

Gipsplaten met een dikte van 12,5 mm zijn het beste om te gebruiken voor plafonds. Deze platen hebben meer stevigheid vergeleken met een plaat van 9,5 mm dik. Het monteren van een plafondplaat gaat net zo als bij de wandpanelen, gewoon met speciale gipsplaatschroeven. Dit kan zowel op een houten als op een metalen onderstructuur.

Brandwerende gipsplaten kunnen voor uw plafond in de keuken een pluspunt zijn. Deze plafondplaten zijn voorzien van extra glasvezels die zorgen voor een verhoogde brandwerendheid. Gipsplaten zijn van zichzelf echter al brandwerend en geluidsisolerend. Wilt u de isolatiewaarde verder verhogen? Kijk dan eens naar ons assortiment isolatiemateriaal!

Wat is het verschil tussen stucplaten en gipsplaten?

Gipsplaten zijn afgewerkt met wit of grijs karton en stucplaten zijn te herkennen aan hun bruine kleur. Over een gipsplaat kunt u prima stucen, wel moet u deze dan voorbehandelen met een voorstrijkmiddel. Bij stucplaten hoeft dit niet, die zijn zo gemaakt dat u er direct overheen kan stucen!

Hoe gipsplaten afwerken?

Voor het afwerken van gipsplaten kunt u bij De Houtboer speciale vullers kopen. Hiermee maakt u schroefgaten en naden mooi strak dicht. Dit kunt u het beste met een plamuurmes doen. Vergeet niet om na het drogen de plekken lichtjes op te schuren. Om scheurtjes te voorkomen is het verstandig om de naden ook af te plakken met nadenband. Hoeken kunt u beschermen met een hoekprofiel.

Wanneer u gipsplaten met een ronde kant gebruikt en de naden zichtbaar wilt houden, is het mogelijk om deze af te werken met een dunne laag acrylaatkit. Strijk dit na het aanbrengen glad met een natte vinger. AK gipsplaten, platen met twee of vier afgeschuinde kanten, zijn hier minder geschikt voor.

Verf kan zonder problemen op de gipsplaten worden aangebracht. Zorg er wel voor dat u de naden en schroefgaten gedicht heeft en dat u het oppervlak voorstrijkt. Hierdoor ontstaan er minder snel banen en strepen in de verflaag. Door een geschikte voorstrijk te gebruiken voor het schilderen, heft u de zuiging van de ondergrond grotendeels op.

De beste gipsplaten koopt u online bij De Houtboer

Bij De Houtboer hebben we een ruim aanbod met diverse gipsplaten. Naast het professionele advies dat we u kunnen geven, bieden we u een goede kwaliteit van onze producten. Merken als Promatect en Fermacell bewijzen dit des te meer. Fermacell maakt bijvoorbeeld gipsvezelplaten die zeer stevig en stabiel zijn waardoor ze geschikt zijn om als tussenwand of voorzetwand te monteren. Kortom, de beste gipsplaten koopt u voordelig online bij De Houtboer!

Wat kosten gipsplaten?

Er zit een groot prijsverschil tussen gipsplaten. Dit komt door de verschillende varianten. De standaard gipsplaat met een dikte van 9,5 mm is namelijk aanzienlijk goedkoper dan een dikkere gipsplaat die bijvoorbeeld brandwerend is. Daarnaast zijn de kosten voor uw project afhankelijk van de hoeveelheid die u nodig heeft. In verhouding is een grote rechte muur voordeliger dan een kleine ruime met veel hoeken en andere onregelmatigheden zoals kozijnen.